Att vinet har en lång historia bakom sig är inte något nytt. Men att åldra viner genom att lagra dem och på så vis bättra dem och tillåta en längre förvaringstid är en teknik som användes redan på stenåldern visste man inte tidigare.
En arkeologisk upptäckt har precis bevisat att viner lagrades redan 6 000 år innan Kristus.
Arkeologen Patrick McGoverns team har forskat och publicerat resultaten i Princeton University Press.
Den uppseendeväckande studien bevisar att viner inte endast framställdes på stenåldern utan att konserveringsmedel användes för att kunna förvara den uppskattade drycken längre tid.
Naturligtvis har arkeologerna inte haft tillfälle att undersöka och analysera dåtidens viner men vaser och behållare i vilka vinerna förvarades är idag tillräckliga för att kunna ta fram trovärdiga uppgifter genom analyser av resterna.
Det är troligt att det använda konserveringsmedlet var någon sorts kåda, troligen från ett visst barrträd. Kådan är bakteriehämmande.
I Grekland dricks fortfarande ett vin som framställs och förvaras med hjälp av kåda.
Rioja Crianza, Reserva och Grán Reserva som alla pratar om nuförtiden är inga moderna varianter utan endast stenålderstraditioner som åter har blivit väldigt trendiga.
Vissa vanor blir tydligen aldrig omoderna. Inte undra på det: Vem motstår ett gott vin!
Den nya uppfinningen är den stora synden, viner i tetrapack. Okej att förpackningen är bekväm och lätthanterad men den är inte ens estetisk, vindrickandets konst och skönhet förlorar redan vid första blicken.
Pappkartongernas innehåll är aldrig något man kan jämföra med ett kvalitetsvin utan mer en alkoholhaltig druvjuice med kemisk smak. Utan tvekan kan varianten duga till matlagning eller blandat med sockerdricka under varma sommardagar, om det inte finns annat att dricka men ett förbud borde införas mot att tetrapackens innehåll kallas för vin.
Antingen måste kvaliteten bättras eller så kan vätskan i tetrapacken döpas till något annat: Rödtjut kanske är ett passande förslag. |