Spansk historia
Bildkälla: Wikipedia
Spaniens historia började redan lång innan Kristifödelse. I dessa områden har man funnit grottmålningar som tros ha gjorts mellan 16 000 och 10 000 år f.Kr. Under romartiden ska även Spanien, som vid denna tid ännu inte identifierats som Spanien, ha spelat en viktig roll för romarriket innan denna stormakt upplöstes på 400-talet e Kr. Dock kan man väl säga att Spanien för första gången grundades år 1479, när Spanien blev en enad stat. Det hela började med att kristna i de olika småstaterna i Spanien trakterna började enas efter många år av intriger, och därefter förenades Kastilien och Aragonien som en union. Detta skedde i samband med giftermålet mellan Ferdinand av Aragonien och Isabella av Kastilien, och när dessa sedan blev kung och drottning, lyckades man ta över kungariket Granada.
Den spanska storhetstiden Spaniens storhetstid, även kallad de spanska imperiet, är en av världshistoriens största imperier och tog sin början i samband med den spanska inkvisitionen, år 1478. Inkvisitionen innebar att man granskade övergången av konverteringar från islam och judendom till kristendomen och under denna tid övertog man även staden Granada. Övertagandet av Granada skedde den 1 januari 1492 och den 30 mars meddelande man att alla judar i landet fick välja mellan att låta döpa sig eller lämna landet. Det kom att resultera i att runt 150 000 judar flydde från Spanien och landet kom enbart att acceptera kristendomen som religion. I samband övertagandet av Granada fick även upptäckaren och köpmannen Christoffer Columbus i uppdrag av drottning Isabella att finna sjöfarten till Indien. Idag vet vi att resan inte gick som planerat och att man istället landade i Amerika. Trots detta kom Columbus upptäck av Amerika att bli ett av historiens mest betydelsefulla misstag och en betydande upptäckt som gjorde att Spaniens ställning som världsherravälde ökade. De många erövringar som Columbus gjorde under sin resa har är den största anledningen till varför spanska är en av världens ledande språk, men hans äventyr har även inspirerat inom modern underhållningskultur. Hans betydelsefulla äventyr har återspeglats inom både filmindustrin, litteraturen samt inom spelindustrin och idag kan vi därför finna både filmtitlar baserade på hans resor, såsom Pocahontas och The New World, mängder av boktitlar (både fiktiv och fakta) samt speltitlar, såsom online spelet Gonzo’s Quest och strategispelet Colonization av Sid Meier.
Bildkälla: Wikipedia
Spanien förlorar Nederländerna Inom de spanska herraväldet kom stora delar av Italien, Nederländerna och kolonier i Latinamerika och Filippinerna att ingå och under 1500-talet kom även den kristna tron att dela upp sig som protestanter och katoliker. Protestantismen kom att bli stor i Nederländerna, vilket kom att resultera i att man gjorde motstånd mot den spanska katolicism och en frihetskamp kom att brytas ut.
I den Befrielsekrig som blev kom ett flertal länder i Europa att involveras, bland annat England. Dock kom Spanien att år 1588 bli besegrade och Nederländerna kom att bli ett självständigt rike.
Spanska tronföljdskriget Det spanska tronföljdskriget var ett europeiskt storkrig som varade mellan år 1701 – 1714. Under denna krigstid gjorde både Frankrike och Österrike anspråk om den spanska tronen. Det var tillslut Frankrike som segrade och den 8 maj 1701 steg den franske kungen Filip V av Bourbon upp på den spanska tronen. Vid freden i Utrecht 1713 kom Spanien att förlora alla sina europeiska lydländer och tvingades där även att lämna över Gibraltar till Storbritannien.
Franska revolutionen och spanska befrielsekriget
Bildkälla: Flickr
Franska revolutionen var även en historisk händelse som skulle komma att påverka Spanien. Under år 1789 hamnade Spanien i krig mot Frankrike, men efter förlusten kom länderna istället sluta fred och år 1795 ingick man i en ny allians. Dock kom den nya alliansen att innebära att Frankrike hade ett övertag över Spanien, och landets ledare Napoleon tvingade den spanska kungen att abdikera. Som ny ledare för Spanien placerade Napoleon istället sin egen bror Josef Bonaparte på tronen, något som inte uppskattades av de spanska folket. Ett befrielsekrig bröt ut och med hjälp av brittiska soldater lyckades Spanien driva bort fransmännen från Spanien och kung Ferdinand VII kunde åter ta tillbaka tronen. Detta skedde år 1814. Trots detta hade Spanien sedan en tid tillbaka haft en usel ekonomi, och det hela hade börjat efter Nederländernas frihetskrig som ledde till statsbankrutt. Det hela blev heller inte bättre för Spanien när kolonierna i Amerika började frigöra sig mellan åren 1810 – 1824. Oroligheterna spred sig i landet.
Spanska inbördeskriget Från 1820 fram till 1936 utsattes Spanien och Ferdinand VII:s regi för officier uppror. Under denna tid följde 44 revolutioner och militärkupper i landet, och den parlamentariska demokratin landet tidigare arbetat mot fick aldrig slå rot. Ekonomin fortsatte att dala och i kriget mot USA år 1898 förlorade man Kuba, Filippinerna och Puerto Rico från de spanska imperiet. Dock var detta bara början till många år av oroligheter och uppbyggnaden till ett kommande inbördeskrig i Spanien.
Efter kriget i Marocko, vilket Spanien segrade, hade spanska inrikespolitiken förvärrats markant, anarkister hade vuxit sig starkare och för att förhindra detta tog General Miguel Primo de Rivera makten år 1920 och införde diktatur i Spanien. I samband med att depressionen drabbade Spanien ökade arbetslösheten och ekonomin blev allt sämre. Primo de Rivera fick avgå år 1930, Katalonien stred för självstyre, våld och antikyrkliga protester pågick likaså mängder av strejker, detta och mycket mer var vad landet tvingades utstå och bägaren skulle inom kort rinna över.
Spanien stod nu i kris och bara sex år efter bröt det spanska inbördeskriget ut. Det hela började som en militär revolt som sedan eskalerade sig snabbt mellan Nationalisterna och folkfrontsregeringen. Med diktatorn Francisco Franco (nationalist) som statschef och ledare fick man stöd, både ekonomistiskt och militärt, av Nazityskland och Italien i inbördeskriget. När kriget sedan upphörde den 1 april 1939 klev Franco ut som segrare. Hundratals människor hade mist livet och Spanien kom att bli en centralstyrd diktatur.
Spanien under Francos ledning
Bildkälla: Wikipedia
Francisco Franco var diktaturens man. Efter andra världskriget, där Spanien själva inte deltog, hade Franco all makt i landet. Han stödde den Nationella rörelsen och förlitade sig på militären. Även den katolska kyrkan stödde till en början den Nationella rörelsen och Franco. Dock kom kyrkan, som under 1960-talet fått allt större inflytande, att propagera för spanska folket och den sociala rättvisan. Trots detta var oppositionen mot Franco svag, och hoppet om en demokrati var ett minne blott.
Efter år av konflikter och oroligheter i Spanien började dock ekonomi att blomma under 1960-talet. Folkets levnadsstandard förbättrades och, trots den hårda demokratin i landet, började välståndet öka.
Spanien blir en demokrati Det var år 1975 som den spanska diktaturen äntligen fick sitt slut. Franco hade avlidit och tiden var inne för en förändring. Till en början hade diktaturen räknat med att monarkin skulle ta över, med den spanska prinsen Juan Carlos i ledning, men när den prinsen kröntes till kung överraskade han både landet och omvärlden genom att meddela att Spanien nu skulle styras som en demokrati. Året efter, år 1976, utsågs Adolfo Suárez till premiärminister och politiska partier fick återigen rum att arbeta och fritt föra sitt ord framåt.
|