Tjurfäktning - Corridas de toros
Den spanska traditionella tjurfäktningen är fortfarande populär i Spanien även om antalet fantaster och utbudet har minskat kraftigt de senaste 10 åren.
Många köar fortfarande i timmar för att få en biljett till tjurfäktningarna på tjurfäktningsarenan Las Ventas i Madrid och på La Maestranza i Sevilla. I dessa två städer är tjurfäktningen mer inrotad än i resten av Spanien.
På 80-talet fick "nationalsporten" ett uppsving, men sedan dess har intresset avtagit något.
Pamplona är naturligtvis också världsberömd för sina juli festligheter med tjurarna som höjdpunkt, även om det där inte bara handlar om tjurfäktning. Los San Fermines, som festerna där heter är välkända över hela världen. Det som gör dessa festligheter så speciella är det som ofta ses på tv: Tjurarna "springs" från hagen till arenan.
Det betyder att tjurarna släpps på gatan där publiken lockar dem att springa på gatorna genom staden, fram till tjurfäktningsarenan. Detta sker tidigt på morgonen, sedan fäktas tjurarna på eftermiddagen. Många skadas av tjurarna under proceduren och flera dödsfall sker varje år.
Tjurfäktningen som ofta kallas för La Fiesta Nacional, nationens fest är också en viktig del i många andra städers årliga festligheter. Det som inte är lika vanligt längre är tjurfäktningarna som förr hölls i nästan alla städer varje söndag. Biljettpriserna har troligen en del av skulden till det, det är ingen billig underhållning, speciellt inte om det är berömda tjurfäktare som deltar.
I dagens Spanien finns det stora motståndsgrupper också. Djurplågeri eller kulturarv är en fråga som till och med debatteras i EU parlamentet. Ingen verkar ha ett vettigt svar på detta, lösningen hittills är att begränsa festerna där tjurar deltar.
Traditionen är inte bara att se hur en tjur dödas som man kan tro om man aldrig har upplevt proceduren. Åskådarna i Spanien upplever traditionerna nästan på samma sätt som man lägger upp en julafton i Sverige.
Ett par timmar innan evenemanget börjar möts folk på barerna i området och tar en öl eller ett glas vin med några "tapas". Cigarrer är en viktig del av proceduren, likaså att diskutera tjurarna och tjurfäktarna som ska delta i eftermiddagens uppträdande.
Solfjädrar och folkdräkter ses fortfarande på tjurfäktningsarenorna. Vissa betalar ett extra inträde för att se tjurarna innan tjurfäktningens start, då det lottas om vem som ska fäkta vilken tjur.
I Spanien sägs det ofta att tjurfäktningar är det enda som börjar i tid i landet. Dvs. prick på klockslaget. Vanligtvis är det klockan fem på eftermiddagen.
Plaza de Toros de Las Ventas, i Madrid räknas som världens främsta arena. Under säsongen, från mars till oktober, fylls arenan i Madrid av fans som ofta måste köpa biljetter till evenemanget på den svarta marknaden eftersom att många "prenumererar" genom att köpa biljetter till alla säsongens fäktningar i förväg.
Priserna stiger då otroligt, ibland med flera hundra procent. La Feria de San Isidro som är huvudstadens festtillfälle är en höjdpunkt i tjurfäktningsvärlden. Att delta i en tjurfäktning då anses vara en stor ära. Ca 25 000 åskådare samlas vid dessa tillfällen och direktsändningar i tv tillåter de som inte kan komma att njuta eller lida av spänningen att se det hela hemifrån.
|