Flygresor
Nästan alla har vi flugit någon gång, det känns helt naturligt att sätta oss i planet och flyga iväg. Men det var inte länge sen som det var en otrolig tanke. Charter, flygrädsla, historia. Detta är ett reportage om flygresornas olika aspekter.
För många är flyget det enda sättet att transportera sig snabbt över långa avstånd. Flyg känns idag både nödvändigt och naturligt, men vem kunde föreställa sig att det skulle bli så 1947 då Luftfartsverket, LFV, inrättades. Tvåhundratusen resenärer flög det året.
Rädd att flyga? Flygrädsla ska tas på allvar!
Det säger LFV som också anordnar kurser för dem som är rädda att flyga. Fakta är att flygrädsla är en vanlig känsla en av fem svenskar är flygrädd.
Flygrädd? Du är inte ensam
Det är som sagt vanligt att vara flygrädd. Många miljoner passagerare lider av känslan. Undersökningar visar att 20 - 25% av befolkningen är flygrädda eller känner obehag vid flygresor. Risken för flygolycka är inte stor, 1:11 miljoner. Men det hjälper inte att veta det om man är rädd att flyga och känner panik.
Charterhistoria, kronologiska händelser.
1950: Tjæreborgs första bussresa. 1951: Tre veckors lagstadgad semester.
Litet charterlexikon Charter: Glöm inte att Du betalade en bråkdel av priset det skulle ha kostat med reguljärflyg och privat bokat hotell!
Flygtillägg: Tillägg för att få en flygbiljett i priset Du betalade för paketresan.
Svenska flygplatser
De första svenska trafikflygplatserna tillkom under senare delen av 1920-talet och framåt, då bl.a. Bulltofta, Torslanda, Bromma och Kungsängen byggdes, alla i kommunal regi.
Under andra världskriget tillkom militära flygplatser som tidigt också fick civil trafik. SAS ursprungliga bolag, Aktiebolaget Aerotransport (ABA) och Svensk Interkontinental Lufttrafik AB (SILA), startade trafiken inom landet och framför allt utrikes. Den stora utvecklingen av inrikes linjetrafik kom med bildandet av Linjeflyg 1957.
|