Hyra bostad i Spanien
Dyr hyra genom mäklare
Mäklarfirmorna på solkusten har ofta ett brett utbud av hyreslägenheter. Kanske ett bekvämt sätt att hitta bostad, men det kostar.
”Långtidshyrorna” som årskontrakten kallas är mycket billigare än korttids hyror men mäklarens provision är inte med i priset.
Är det inte uthyraren som betalar provisionen? Jodå, uthyraren betalar, också! De flesta mäklarna tar en månadshyra i provision av uthyraren men dessutom ska hyresgästen också betala en. Garantidepå tillkommer: En eller två månadshyror och en månad i förskott.
Med andra ord måsta man hosta upp mellan tre och fyra gånger månadshyran innan man flyttar in när hyreskontraktet förmedlas av en mäklare. Privata hyreskontrakt för med sig garantidepå på en eller två månadshyror och månadshyran i förskott, ibland begärs det att årsbeloppet bankgaranteras. Garantidepån får man visserligen tillbaka efter att kvarstående räkningar dras av när man flyttar ut, men endast om man inte bryter kontraktet.
Ofta är hyresvärden medgörlig och ger tillbaka den största delen av depån även om hyresgästen flyttar ut innan kontraktet är slut men det kan ingen garantera. Det bästa är att se till att det i hyreskontraktet framgår klart en viss uppsägningstid, mellan två veckor och två månader kan anses rimligt. Om inget står betyder det att värden kan behålla garantin om man inte betalar hyran året ut.
Annat viktigt att tänka på är vad som ingår i hyran. El och telefon är aldrig inklusive men vatten, varmvatten, sophämtning, föreningsavgifter och ibland, helt fräckt, kommunala skatter kan belastas på hyresgästens konto.
Reparationer under hyrestiden är en annan femma. Där låtsas mäklaren som om det regnar trots inkasserad provision. .I bästa fall är de ”vänliga” och meddelar ägaren.
Kontraktet specificerar oftast att värden är skyldig att se till att bostaden är ”bebolig”, vad nu det kan betyda. Enligt de vanliga kontrakten är hyresgästen skyldig att underhålla bostaden och reparera eventuellt slitage, inga specifikationer anger vad det innebär förutom självklar lagning av det man själv förstör.
Vad händer då om kylen eller tvättmaskinen brakar ihop? Lite beror det på hur gammalt katastrofobjektet var, fastighetsägaren värderar oftast saker efter ålder. Ett tjugo år gammalt kylskåp som pajar inser han att det är dags att köpa ett nytt men om det inhandlades för två år sedan så är det nog hyresgästen som har förstört det. Reparationen betalas inte av värden.
Hyreskontrakten skrivs ofelbart på spanska för att gälla enligt spanska lagar. Kontrakt som skrivs på andra språk duger inte om man senare måste reklamera. Långtidskontrakten skrivs oftast som tidigare nämnt på ett år. Därefter förnyas det automatiskt i fem år och med gemensam överenskommelse i tre år till: Totalt åtta år. Efter det skrivs ett helt nytt kontrakt om alla parter är överens. Fastighetsägaren kan inte enligt lag avsluta hyreskontraktet om bostaden inte behövs för eget boende eller om hyresgästen inte har brutit överenskommelserna som skrevs.
Andrahandsuthyrning är absolut förbjudet i så gott som alla kontrakt. Hyra ut en bostad i andra hand kan föra med sig problem, hyra i andra hand är ett sätt att hamna i svåra situationer. Enligt lag är dessa kontrakt lika med noll och man har ingen rätt till att använda fastigheten.
|