Flytta till Spanien - Folkbokförd i Sverige?
Om du flyttar utomlands, tex. till Spanien och ska vara borta ett år eller mer, ska du normalt sett inte längre vara folkbokförd i Sverige.
Har du från början planerat att vara borta en kortare tid, men förlänger vistelsen? Då ska du anmäla flyttning till utlandet så snart du bestämt dig för att vistas utomlands minst ett år. Det gör du på blankett SKV 7665 som finns på Skatteverkets hemsida: KLICKA HÄR!
Om du flyttar till ett annat nordiskt land är det inflyttningslandets bestämmelser som avgör om du blir registrerad som inflyttad till det landet. Du ska anmäla flyttning till Skatteverket så utfärdar de ett internordiskt flyttningsbetyg. Detta intyg krävs för att du ska bli folkbokförd i inflyttningslandet.
TV licens
Tänk också på att ta bort registrering till (anmäla) TV och radio licenser. Det handlar om nästan 2000 kronor om året!
Läs mer på Radiotjänsts webbplats
Adressändring
Det är också viktigt att du gör din flyttanmälan och beställer eftersändning eller lagring av post. För att få posten eftersänd till Spanien ska du kontakta Adressändringens kundtjänst.
Adressändring samarbetar med Skatteverket, Posten, CityMail och de flesta andra postoperatörer. Adressändrings hemsida är: www.adressandring.se
Datum för avregistrering
När du flyttar till ett land utanför Norden upphör du att vara folkbokförd på utresedagen om du anmält flyttning senast den dagen. Om du anmält flyttningen senare upphör din folkbokföring i Sverige den dag anmälan kommer in till Skatteverket.
Flyttar du till ett annat nordiskt land upphör du att vara folkbokförd från den dagen du blir folkbokförd i det nya nordiska landet.
Medborgarskap
Du förlorar inte ditt svenska medborgarskap för att du flyttar utomlands och avregistreras från folkbokföringen såsom utvandrad.
Bor du i flera länder?
Om du bor både i Sverige och utomlands kan det vara fråga om dubbel bosättning. Dubbel bosättning i detta sammanhang innebär att du:
Övernattar varje vecka minst en gång i Sverige eller att du övernattar minst fyra gånger i Sverige under en fyra veckors period osv.
När du har dubbel bosättning är det i första hand dina familje- och arbetsförhållanden som påverkar var du ska vara folkbokförd. Med familj menas make/maka/partner/sambo eller hemmavarande barn. Har du inte familj bestäms din folkbokföring i första hand av var du har din arbetsplats. Heltidsstudier räknas som arbete. I andra hand räknas bostädernas yta och standard.
Utsända privatanställda
För dig som arbetar utomlands ett år eller längre för svenskt eller utländskt företag gäller de vanliga folkbokföringsreglerna. Försäkringskassan har särskilda regler för den som är utsänd för ett svenskt företag, på deras webbplats kan du läsa mer om dessa regler: Försäkringskassan >>
Behåll möjligheten att rösta
Är du svensk medborgare och har fyllt 18 år senast på valdagen blir du automatiskt införd i röstlängden. Röstlängden gäller i tio år från utflyttningsdagen. En ny tioårsperiod startar om du anmäler att du vill vara kvar i röstlängden, eller anmäler adressändring. Ny adress i utlandet anmäler du på blankett SKV7742 som finns på Skatteverkets hemsida: KLICKA HÄR!
Viktigt om skatter
Skatterätt och folkbokföring har olika regler för bosättning. Det kan t.ex. innebära att du fortfarande ska betala skatt på vissa inkomster i Sverige, trots att du har utvandrat och blivit avregistrerad från folkbokföringen.
Du anses skattemässigt bosatt i Sverige och ska lämna deklaration om du har kvar viss anknytning, t.ex. om
-
din make/maka/partner och barn bor kvar i Sverige
-
du behåller din bostad i Sverige
-
du har kvar ditt företag i Sverige
Mer information om skatteregler vid utflyttning hittar du bl.a. i Skatteverkets broschyrer om arbete utomlands och i skatteavtalen, Europa och skatteavtal övriga världen eller kontakta ditt lokala skattekontor.
|