Semester i Spanien och sjukvård, läs och lär.
Sjukvård på semestern hoppas vi att ingen behöver, men om det skulle hända hur gör man då i Spanien?
Att bli akut sjuk eller olycksdrabbad under semestern kan vara besvärligt och dyrt, förutom att semestern kan bli helt förstörd. Veta hur man ska gå tillväga och förbereda sig innan resan om det skulle hända är det bästa sättet att undvika extra obehag, problem och utgifter.
Det bästa är att förbereda sig innan resan. Som EU-medlemmar har alla svenska medborgare rätt till fri akut sjukvård på offentliga sjukhus och vårdcentraler. I Spanien betalar man inga patientavgifter. Sjukvården håller hög standard, det svåra problemet med språket är nästan försvunnet, de flesta läkarna talar bra engelska.
För att ha tillgång till detta krävs det att man har med sig ett dokument från sjukkassan i Sverige. Dokumentet heter E-111 eller utlandsintyg och kan beställas från sjukkassans lokala kontor, per telefon eller Internet : www.fk.se
Har man med sig det nämnda formuläret, en kopia på detsamma och pass eller identifikationsdokument så kan man gå direkt till akutmottagningarna och få nödvändig assistens och vård men inga kostnadsfria recept skrivs ut på akutvården.
Då måste man antingen betala hela apotekskostnaden själv eller be om tid med en husläkare eller specialist. De skriver ut recept på de nödvändiga medicinerna som ger rätt att köpa dem till subventionerat pris på apoteket.
På akutvården och vid sjukhusvistelse får man medicinerna som är nödvändiga vid tillfället.
Dyrare mediciner i Spanien – Även pensionärer betalar sina läkemedel
Från och med den 1 juli 2012 är receptbelagda mediciner dyrare att hämta ut på de spanska apoteken. Men det är inte priserna som höjs, det är det spanska hälso- och sjukvårdssystemet som minskar läkemedlens subventionering. Det blir nu mellan 10 och 20 procent dyrare att hämta ut medicinerna, det betyder att man betalar 50 eller 60 procent av priset beroende på årsinkomsten.
Ett stort antal läkemedel upphör även att subventioneras av den spanska sjukvården. Dessa är främst ”vanliga” och ganska billiga mediciner som tex. värktabletter, hostmedicin och liknande.
Den stora nyheten i Spanien är att även pensionärer nu betalar för sina mediciner. Som grund betalar alla pensionärer 10 procent av läkemedlets kostnad, men med ett tak på 8 eller 18 euro per månad beroende på inkomsten. De som endast får minimumpensionen ”Pension Minima No Contibutiva” eller är långtidsarbetslösa är befriade från att betala. I Katalonien (tex. i Barcelona) betalar man också en euro per recept från den spanska sjukvården, en så kallad receptavgift.
Har man inte dokumentet från sjukkassan i Sverige så kan man i vissa fall få vård ändå, men det är inte säkert och kan medföra svårigheter och förseningar, i värsta fall kan man bli nekad vård om man inte garanterar betalning.
Alternativet är privat sjukvård. Vissa reseförsäkringar och kreditkortsförsäkringar kan täcka detta. Försäkringskassan täcker ibland utläggen som alltid blir nödvändiga eftersom att all privat sjukvård betalas omedelbart. För att ha möjlighet att ansöka om ersättning från försäkringar vid hemkomsten måste man alltid kunna bevisa utgifterna med en detaljerad faktura. Det är nästan alltid möjligt att betala läkarvård, medicin och sjukhuskostnader med kreditkort.
Det är nästan alltid möjligt att betala läkarvård, medicin och sjukhuskostnader med kreditkort. |