Spanska spel
Spanjorerna spelar ”mus”, ”tute” och domino
Spanjorer gillar spel. På caféer och barer ser man ofta män i grupper som spelar domino eller spanska kortspel.
Damer spelar också, men man ser dem inte ofta spela på barerna, dom brukar samlas hemma när det är speldags.
Bingo har alltid varit populärt i Spanien, många går på bingo i par eller grupper som helgnöje, folk spelar till och med bingo online. Eftersom att alla redan känner till bingo och domino är det kortspelen som är värda en kommentar.
Mus
Mus är ett traditionellt spanskt kortspel. De första texterna där spelet nämns är från 1745. Spelet härstammar troligen från Baskien i norra Spanien. Spelets namn uttalas liksom mousse när man säger chokladmousse eller liknande mos som i potatismos.
Spelets regler ska vi inte beskriva här: Mus är komplicerat, invecklat, svårt, en konst, och mer därtill. Inget man lär sig på några minuter. Mus spelas naturligtvis med spansk kortlek. (Se separat artikel).
För att spela behövs det alltså en kortlek, med 40 kort och man spelar med 8 kungar och 8 äss. Eftersom att den spanska kortleken inte innehåller mer än fyra kungar och fyra äss, (egentligen liknar den franska kortleken men färgerna är annorlunda), utnämns andra kort som likvärdiga. Det som räknas är kortens värde, inte färger.
Det behövs fyra spelare som delar sig i två par. Paret som spelar tillsammans sitter alltid mitt emot varandra. På bordet ligger det symboler som hjälper att hålla räkningen: stenar, bönor eller liknande: amaracos. Vana spelare har ofta metallsymboler: Silverfärgade kikärtor eller så.
Spelet bygger till en stor del på kommunikationen mellan paret som är ett lag. Gester, miner och tecken kommunicerar olika strategier. Som sagt är det inget som man lär sig på några minuter.
Tute
Tute spelas också med den spanska kortleken, med 40 kort. Spelet är av italienskt ursprung: Den italienska kortleken liknar mycket den spanska varianten. Trots det har spelet med tiden blivit en av Spaniens populäraste kortspel och anses vara ”helspanskt”.
”Tute” kan spelas med två, tre eller fyra deltagare, när fyra deltar spelar man i par liksom i ”mus”. Det första man gör är att bestämma hur många händer som ska spelas. Udda antal rekommenderas för att undvika eviga förlängningar när ingen är överlägsen.
Spelet bygger på grunder som till en del liknar de som använd i ”mus”. Tur anses vara 50 % av vinstmöjligheterna, resten är skicklighet.
|