Flytta till Spanien med barn
Maria Hallén Brolin, rektor på Montessoriskolan Tellus i Höganäs Svenska Skolan i Marbellas grundare ger gärna sina åsikter om hur man bäst fattar beslutet när det gäller val av skola i Spanien.
Vi sitter på ”Muffins” som är svenskarnas favoritcafé i Marbella. Där är kaffet inte alls som det ska vara enligt spansk standard, men många andra svenska läckerheter lockar folk från alla länder till det lilla hemtrevliga stället på en liten gränd där man inte ens ser stranden.
Nordens kaffebröd och smårätter finner tydligen inte like i resten av världen!
Maria är som alltid glad och leende. Hon har alltid en sorts strålning omkring sig som är rogivande och optimistisk: Maria är stark och full av energi!
Mötet med Spanienkusten handlar idag om hur man bäst väljer skola till sina barn när man flyttar till Spanien. Om det vet Maria Hallén Brolin mycket!
Första frågan är självklar: Vad ska man välja? Spansk, Svensk eller internationell skola? Marias svar är helt klart, och utan att tveka en sekund.
- Man ska välja det allra bästa av båda världarna. Man ska välja det spanska samhället och svensk skola.
- De så kallade internationella skolorna är egentligen engelska skolor och det betyder att de är enormt konservativa och lyder under ett skolsystem som användes i en liknade variant i de svenska skolorna för 30 år sedan. Dessa skolor är ofta enormt stora och barnen är näst intill anonyma och blir så gott som osynliga i en miljö där hundratals barn av olika nationaliteter försöker att studera på engelska och samtidigt integrera sig i det spanska samhället och behålla den ursprungliga nationalitetens identitet.
- Barnen blir som om de vore ett nummer på en lista. Den personliga kontakten med barn och föräldrar finns inte på samma sätt som när skolan är mindre och mer personlig och dessutom med insyn i det svenska tankesättet och föräldrar och elevers kontakt med skolans personal utan språkhinder. Barnen som går i skolorna som felaktigt kallas internationella förlorar stora delar av sitt modersmål, lär sig ytterst lite spanska och tvingas att ”tävla” med andra barn som har engelskan som modersmål. Dessutom kan inte läroböckerna som används på dessa ”internationella” skolor jämföras med de svenska läroböckernas kvalitet som är ljusår bättre.
- Det viktiga är att lära våra barn att lösa problem, det vi på Svenska Skolan i Marbella kallar problemlösning. I matematiken tex. gäller det inte bara att kunna rabbla en mängd matematiska regler. Kunskap är att kunna använda dem för att lösa ett problem Detta kan man inte testa med enbart tekniska prov som endast straffar självförtroendet när resultaten jämförs med klasskamraternas betyg: Endast en är bäst.
- Det handlar om logiskt tänkande och kapacitet att lösa det man har framför sig, vad det än är. Det handlar inte om att vara ”etta” eller bäst i klassen. Det handlar endast om att tävla mot sig själv: Att lära sig mer och själv bli bättre på det man gör eller väljer att göra. Då växer självförtroendet.
Maria tänker efter några sekunder innan hon fortsätter. Gällande skillnaden mellan de svenska skolorna och de spanska och internationella skolorna har hon många tankar och åsikter:
- Det viktiga är att barnen behandlas som personer och att deras åsikter är värda lika mycket som de vuxnas. Alla åsikter är värda att diskuteras, inklusive barnens. De måste behålla sin svenska kultur samtidigt som de lär sig att lägga vikt vid den spanska kulturen som är ett riktmärke i samhället där de lever för tillfället.
- Barnen ska testa sig mot sig själva och lära sig vad som är fint och fult. Det viktiga är inte vilken klass de går i utan vilken nivå de är på. Man ska ta vara på varje barns individuella utveckling.
- Ett barn som tycker att lektionerna är tråkiga därför att de redan kan den klassiska läxan måste få individuell stimulans och möjlighet att avancera i sin egen takt. På samma sätt ska elever som kräver en långsammare läroplan få möjlighet att koncentrera sig mer på de ämnen som personen i fråga måste anstränga sig mer på för att nå de önskade resultaten.
- Det är också en stor fördel med Monressoripedagogiken när man flyttar. Eftersom att barnen läser i sin egen takt och på sin egen nivå finner man inte problemen som kan uppstå när den nya skolan använder andra kursböcker och liknande.
Maria är utan tvekan säker på vad hon säger. Inget snack om saken!
En av de viktiga synpunkterna som Maria meddelar klart är att man bör besöka skolan i Spanien i sällskap av barnen innan beslutet fattas. Det inspirerar trygghet och gör att barnen får det lättare att sätta sig in i den nya vardagen när de från början har haft möjlighet att drömma om det som kommer att bli verklighet när familjen slutligen flyttar.
Man ser det klart medan man beställer ännu en kopp kaffe som blandar svensk och spansk standard på ett lustigt sätt.
Det är alltid en evig lektion att prata med Maria Hallén Brolin över en kopp kaffe. Tankarna återvänder illa kvickt till den svenska barndomen och till de många minnen man fortfarande sparar från skolgången. Tänk om skolorna ändå hade haft den inställningen för 30 år sedan!
Läs mer om att välja skola i Spanien:Klicka Här!
|