Svenska kyrkans verksamhet i Spanien förändras
Svenska kyrkan har fem församlingar i Spanien, här San Agustin. Foto: Ewa Almqvist/IKON.
Efter utredning av Svenska kyrkans verksamhet i Spanien samt ytterligare bearbetning föreslås nu att två församlingar läggs ned, samt förändringar i fråga om personal och geografiskt ansvarsområde för övriga församlingar. Beslut fattas av nämnden för Svenska kyrkan i utlandet den 20 februari 2011.
Verksamheten i Spanien har genomlysts i två steg – dels av ensamutredaren Magnus Edin, dels av en grupp bestående av chefen för utlandskyrkan Anders Bergkvist och regionchef Stefan Bergmark, samt Kerstin Björk och Anders Roos från Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet. Nämndens utredningsgrupp har liksom ensamutredaren besökt och samtalat med samtliga församlingar i Spanien och tagit del av annat material.
Den samfällda bedömningen, utifrån utredningsresultaten och utlandskyrkans ekonomiska läge, är att två församlingar i Spanien bör läggas ner, att åtta tjänster med utsänd personal från nationell nivå dras in samt att bidraget till en lokal tjänst upphör.
Nämndens utredningsgrupp anser att församlingarna behöver ta större eget ansvar för sin ekonomi och därmed också stå för en större del av sina kostnader. Därför föreslår de att samtliga assistenttjänster i Spanien med husmor/husfarsinriktning ska tas bort. Motiveringen är att utlandskyrkan prioriterar att sända personal till församlingsvårdande tjänster, och om församlingarna behöver denna kompetens så måste den finansieras av lokala medel.
– Arbetet med de stora besparingar som kyrkomötet beslutade om för ett drygt år sedan börjar nu för utlandskyrkans del gå mot sitt slut. Trots det smärtsamma i att minska verksamheten, lägga ner församlingar och säga upp personal ser jag ändå ljust på framtiden, säger chefen för Svenska kyrkan i utlandet, Anders Bergkvist.
– Jag är övertygad om att Svenska kyrkan kommer att vara en viktig mötesplats för många svenskar även i framtiden.
Nedanstående är de förslag som Nämnden för Svenska kyrkan i utlandet har att besluta om den 20 februari 2011 angående verksamheten i Spanien:
FUENGIROLA
* Församlingen i Fuengirola upphör att vara en församling i Svenska kyrkan vid årsskiftet 2011/2012 och läggs ner. Samtliga tjänster avslutas senast 2011-12-31. Formerna för avveckling sker i dialog mellan församlingen och nämndens kansli.
* Nämnden uppmuntrar till att det bildas en kyrkokommitté i Fuengirola om man önskar fortsatta gudstjänster. Svenska gudstjänster i Fuengirola sker i samråd med kyrkoherden i Torrevieja.
* Nämnden rekommenderar att prästgård och kyrka säljs.
TORREVIEJA
* Kyrkoherden får ett utökat ansvar som även omfattar Fuengirola.
* Ett minskat bidrag till församlingen finns kvar till 2015 och utvärderas då.
* Församlingen upphör att vara filial och tar bl a ansvar för sin bokföring.
SAN AGUSTIN, Gran Canaria
* Två assistenttjänster dras in från 2011-07-31.
* Bidraget till församlingen minskas med 100 000 kronor.
* Samverkan med församlingen i Los Cristianos vad avser ekonomiska och administrativa rutiner uppmuntras.
PUERTO DE LA CRUZ, Teneriffa
* Församlingen och verksamheten i Puerto de la Cruz avslutas i april 2011.
* Kyrkoherden i Los Cristianos och dess kyrkoråd ansvarar för verksamheten för hela ön.
* Bidraget till församlingen upphör från och med 2011.
* Nämnden rekommenderar att prästgården säljs.
LOS CRISTIANOS, Teneriffa
* Församlingen får ett utökat pastoralt ansvar som omfattar hela ön Teneriffa.
* Tjänsten som assistent/husmor upphör 2011-08-31.
* Nämnden rekommenderar att en lägenhet säljs.
PALMA DE MALLORCA, Mallorca
* Anslaget till en lokalanställd personal upphör.
* Kansliet får i uppdrag att under 2011 undersöka behoven av Svenska kyrkan i Barcelona, med huvudsaklig inriktning mot ungdomar.
* Församlingen övertar ansvaret för gudstjänster i Madrid och norra Spanien.
Fakta om Svenska kyrkan i utlandet
Svenska kyrkan i utlandet finns till för utlandssvenskar, turister, au pair-ungdomar, sjömän och många andra kategorier på ca 45 platser i 25 länder. Över en miljon besök görs inom Svenska kyrkan i utlandet under ett år, och för många blir kyrkan ett andligt hem och ett socialt skyddsnät under vistelsen utomlands. Mer information och adresser samt lokala webbplatser finns på www.svenskakyrkan.se/utlandskyrkan.
|