Sök på Spanienkusten

      


Lär dig Spanska i Spanien
            

 

Bostadsmarknadsanalys: Fortsatt boprisökning i Spanien och Portugal
December 14, 2018
+ 50 i Spanien
+ Boka Resa
+ Sista minuten
Allt om Spanien med Spanienkusten
Almeria
Andorra
Annonsering
Annonsmarknad - Gratisannonser
Bank Försäkring
Barcelona
Baskien - Euskadi
Bil i Spanien
Costa Azahar
Costa Blanca
Costa Brava
Costa Calida
Costa de la Luz - Gadix - Cadiz
Costa del Sol
Costa Dorada
Costa Tropical
Evenemang
Fakta om Spanien
Fastigheter
Fastigheter på Kanarieöarna
Festivaler
Flygtider
Företag i Spanien
Golf
Hem & livsstil
Hotell & logi
Husvagn / Husbil
Hyra bil Spanien
Hyra lägenhet
Hälsa & skönhet
Hästsport
Jul i Spanien
Kan du spela på online casino om du bor i Spanien? Självklart!
Kanarieöarna
Katalonien
Kontakt
Kultur
Köpa hus lägenhet bostad i Spanien
Leva i Spanien
Lär dig spanska
Madrid
Mallorca Menorca Ibiza
Mat, vin & cigarr
Nyhetsarkiv
Nöje & Fritid
Om cookies
Om oss
Portotabell
Påsk i Spanien
Reportage
Resor i Spanien
Sekretesspolicy
Sport & spel
Svenska Kyrkan i Spanien - Svenska Kyrkan Utomlands
Thailand
TV/Film/Internet
Utbildning
Valencia
Valutakurser
Vintersport
Väder i Spanien - Vädret i Spanien
Allt om Spanien med SpanienkustenBostadsmarknadsanalys: Fortsatt boprisökning i Spanien och Portugal

Bostadspriserna fortsätter att stiga i Spanien enligt nya siffror från INE. Bostadspriserna steg 2,6 % under Q2 och med 6,8 % senaste 12-månadersperioden.

Storstäderna driver på prisökningarna även om prisökningen i Barcelona har dämpats av den politiska situationen i Katalonien.
Priserna fortsätter att stiga även i Portugal – med 1,9 % i Q1 och 7,8 % på 12 månader.
Även antal bostadsköp i Spanien fortsätter att öka. Antal köp av både svenskar och britter ökar under Q2.

Stigande bostadspriser i Spanien
Sedan 2008 följer Fastighetsbyrån bostadsprisindex i Spanien från statliga Instituto Nacional de Estadistica (INE). Enligt rapporten för Q2 2018 publicerad den 7 september stiger priserna på den spanska bostadsmarknaden med 2,6 % under kvartalet, och med 6,8 % under den senaste tolvmånadersperioden. I likhet med de senaste kvartalen stiger priserna snabbast i Madrid (10,1 % på tolv månader), Katalonien (9,3 %), där staden Barcelona är betydande för statistiken, och Mallorca (8,4 %). På svensktäta Costa del Sol (4,8 %) och Costa Blanca (4,0 %) är prisökningen också tydlig.

- Bostadspriserna fortsätter att stiga i måttlig takt. Det kommer av en ökande efterfrågan, såväl inhemsk som utländsk, samtidigt som spekulationsköpen är begränsade. Framåt förväntar vi oss en fortsatt stabil prisökning ledd av Madrid och Barcelona samt kustområdena, säger Daniel Nilsson, VD för Fastighetsbyrån Utland.

Fastighetsbyrån följer även marknadsledande värderingsföretaget TINSAs prisindex. Den senaste rapporten för Q2 2018 visar en uppgång med 6,6 % på tolv månader. Bland större städer sticker Madrid (18,9 %), Málaga (15,8 %) och Palma de Mallorca (12,9 %) ut ordentligt. I Barcelona (6,0 %) stiger priserna, men på en betydligt lägre nivå än tidigare. Bland områden med störst skandinavisk efterfrågan stiger priserna just nu snabbast på Gran Canaria (7,0 %), Costa del Sol (10,1 %) och Costa Blanca (6,7 %), enligt TINSA.

- Från att ha legat på en prisökningstakt på drygt 20 % under 2017 ser vi som väntat hur den politiska situationen i Katalonien nu har skapat en avvaktande marknad som dämpar prisökningen. I övrigt ser vi hur kustnära storstäder som Málaga, Palma och Alicante drar till sig såväl inhemsk som utländsk efterfrågan vilket driver priserna på bostadsmarknaden, säger Daniel Nilsson.


Priserna stiger även i Portugal – Fastighetsbyrån expanderar
I Portugal följer Fastighetsbyrån bostadsprisindex från statliga Instituto Nacional de Estatistica. Enligt rapporten för Q1 2018 från den 31 juli stiger fortsatt priserna även här: under första kvartalet 2018 med 1,9 % och på tolv månader med 7,8 %. I storstadsområdena Porto (22,7 %) och Lissabon (20,4 %) ökar bostadspriserna klart över rikssnittet, men även på populära sydkusten Algarve stiger priserna.

- Som i Spanien är det urbanisering och turism som driver. Våra mäklare på kontoren i Cascais, Lagos och Vilamoura vittnar om stigande priser och ökande efterfrågan. För att möta denna ökande efterfrågan öppnar vi under hösten/vintern vårt tredje kontor på Algarvekusten, i svensktäta Tavira, säger Daniel Nilsson.


Hög aktivitet i Spanien – ökad efterfrågan från svenskar och britter.
Enligt inskrivnings­myndig­heten Registradores nya rapport från den 3 september ökar antalet transaktioner på den spanska bostadsmarknaden under andra kvartalet 2018 med 12,4 % jämfört med samma period 2017. 134 200 bostäder byter ägare under kvartalet, vilket är den högsta kvartalsvolymen sedan 2008 och indikerar en årsvolym på 500 000 transaktioner. Begagnatmarknaden, som ökar mest och uppvisar den högsta kvartalsvolymen sedan 2007, utgör 83 % av totalen medan nyproduktion står för 17 %.

Utländska bostadsköp i Spanien uppgår till 17 100 stycken under Q2, vilket är en ökning med 9,7 % jämfört med samma period 2017. Svensk efterfrågan är femte största och för tredje kvartalet i rad registreras fler än 1 000 svenska köp (1 061 st). Det innebär en ökning med 10,3 % jämfört med kvartal 2 2017. Hittills under 2018 växer antalet registrerade svenska köp med 13,9 % jämfört med samma period 2017. Håller trenden i sig indikerar kvartalssiffrorna att årsvolymen för första gången passerar 4 000 svenska bostadsköp i Spanien.

- Svenskens aptit på en bostad i Spanien har tiodubblats under ett decennium och snöbollseffekten är stark. Bara sedan 2013 har drygt 30 000 svenskar skaffat ett boende i solen. Som svensk är det idag ett mycket mindre steg att köpa bostad i Spanien jämfört med för tio år sedan. Antalet etablerade svenska mäklarbyråer är fler och större, kommunikationerna till och från Sverige hela tiden bättre, och när dessutom en arbetskamrat eller granne redan köpt minskar det tröskeln betydligt, säger Daniel Nilsson.

Under den senaste tolvmånadersperioden har drygt 64 000 utländska köp registrerats i Spanien. Drygt 40 % av den totala efterfrågan på Costa Blanca och Teneriffa är från utländska köpare, och nära 30 % på Mallorca och Costa del Sol. Efterfrågan är fortsatt starkast från Storbritannien (14,9 % av totala utländska köp), Tyskland (7,6 %), Frankrike (7,0 %), och Belgien (6,4 %). Den brittiska efterfrågan ökar kraftigt och är tillbaka på samma nivåer som före Brexit-omröstningen.

- Brittisk efterfrågan ökar igen i absoluta tal men framförallt på relativt låga prisnivåer. Det totala försäljningsvärdet på det britterna köper ökar inte alls i samma takt. Troligen är osäkerheten kring pundets framtida värde en viktig faktor här, säger Daniel Nilsson.


Fastighetsbyrån expanderar
Fastighetsbyråns expansion på den spanska och portugisiska bostadsmarknaden fortsätter. Under september öppnades ett nytt kontor i Orihuela Costa utanför Torrevieja. Senare under året planeras etablering i svensktäta Tavira i södra Portugal, och under 2019 i Valencia och Mijas Costa.


  

 

© Spanienkusten.com Senast uppdaterad: 2018-12-13