Sök på Spanienkusten

      


Lär dig Spanska i Spanien
            

 

Högtryck på spanska bostadsmarknaden
April 19, 2019
+ 50 i Spanien
+ Boka Resa
+ Sista minuten
Allt om Spanien med Spanienkusten
Almeria
Andorra
Annonsering
Annonsmarknad - Gratisannonser
Bank Försäkring
Barcelona
Baskien - Euskadi
Bil i Spanien
Costa Azahar
Costa Blanca
Costa Brava
Costa Calida
Costa de la Luz - Gadix - Cadiz
Costa del Sol
Costa Dorada
Costa Tropical
Evenemang
Fakta om Spanien
Fastigheter
Fastigheter på Kanarieöarna
Festivaler
Flygtider
Företag i Spanien
Golf
Hem & livsstil
Historia
Hotell & logi
Husvagn / Husbil
Hyra bil Spanien
Hyra lägenhet
Hälsa & skönhet
Hästsport
Jul i Spanien
Kan du spela på online casino om du bor i Spanien? Självklart!
Kanarieöarna
Katalonien
Kontakt
Kultur
Köpa hus lägenhet bostad i Spanien
Leva i Spanien
Lär dig spanska
Madrid
Mallorca Menorca Ibiza
Mat, vin & cigarr
Nyhetsarkiv
Nöje & Fritid
Om cookies
Om oss
Portotabell
Påsk i Spanien
Reportage
Resor i Spanien
Sekretesspolicy
Spanien – en resa för spelglada
Sport & spel
Svenska Kyrkan i Spanien - Svenska Kyrkan Utomlands
Thailand
TV/Film/Internet
Utbildning
Valencia
Valutakurser
Vintersport
Väder i Spanien - Vädret i Spanien
Allt om Spanien med SpanienkustenHögtryck på spanska bostadsmarknaden

Den spanska bostadsmarknaden går på högvarv enligt nya siffror från den spanska inskrivningsmyndigheten. Under april till juni gjordes drygt 134 000 bostadsaffärer vilket är den högsta kvartalsvolymen sedan 2008. Antal köp av svenskar ökade med drygt 10 procent jämfört med andra kvartalet förra året.

Enligt inskrivnings­myndig­heten Registradores nya rapport från den 3 september ökar antalet transaktioner på den spanska bostadsmarknaden under andra kvartalet 2018 med 12,4 % jämfört med samma period 2017. 134 200 bostäder byter ägare under kvartalet, vilket är den högsta kvartalsvolymen sedan 2008 och indikerar en årsvolym på 500 000 transaktioner. Begagnatmarknaden, som ökar mest och uppvisar den högsta kvartalsvolymen sedan 2007, utgör 83 % av totalen medan nyproduktion står för 17 %.

Utländska bostadsköp i Spanien uppgår till 17 100 stycken under Q2, vilket är en ökning med 9,7 % jämfört med samma period 2017. Svensk efterfrågan är femte största och för tredje kvartalet i rad registreras fler än 1 000 svenska köp (1 061 st). Det innebär en ökning med 10,3 % jämfört med kvartal 2 2017. Hittills under 2018 växer antalet registrerade svenska köp med 13,9 % jämfört med samma period 2017. Håller trenden i sig indikerar kvartalssiffrorna att årsvolymen för första gången passerar 4 000 svenska bostadsköp i Spanien.

- Svenskens aptit på en bostad i Spanien har tiodubblats under ett decennium och snöbollseffekten är stark. Bara sedan 2013 har drygt 30 000 svenskar skaffat ett boende i solen. Som svensk är det idag ett mycket mindre steg att köpa bostad i Spanien jämfört med för tio år sedan. Antalet etablerade svenska mäklarbyråer är fler och större, kommunikationerna till och från Sverige hela tiden bättre, och när dessutom en arbetskamrat eller granne redan köpt minskar det tröskeln betydligt, säger Daniel Nilsson.

Under den senaste tolvmånadersperioden har drygt 64 000 utländska köp registrerats i Spanien. Drygt 40 % av den totala efterfrågan på Costa Blanca och Teneriffa är från utländska köpare, och nära 30 % på Mallorca och Costa del Sol. Efterfrågan är fortsatt starkast från Storbritannien (14,9 % av totala utländska köp), Tyskland (7,6 %), Frankrike (7,0 %), och Belgien (6,4 %). Den brittiska efterfrågan ökar kraftigt och är tillbaka på samma nivåer som före Brexit-omröstningen.

- Brittisk efterfrågan ökar igen i absoluta tal men framförallt på relativt låga prisnivåer. Det totala försäljningsvärdet på det britterna köper ökar inte alls i samma takt. Troligen är osäkerheten kring pundets framtida värde en viktig faktor här, säger Daniel Nilsson.

  

 

© Spanienkusten.com Senast uppdaterad: 2019-04-18