Sök på Spanienkusten

      


Lär dig Spanska i Spanien
            

 

La Liga
Mars 21, 2019
+ 50 i Spanien
+ Boka Resa
+ Sista minuten
Allt om Spanien med Spanienkusten
Almeria
Andorra
Annonsering
Annonsmarknad - Gratisannonser
Bank Försäkring
Barcelona
Baskien - Euskadi
Bil i Spanien
Costa Azahar
Costa Blanca
Costa Brava
Costa Calida
Costa de la Luz - Gadix - Cadiz
Costa del Sol
Costa Dorada
Costa Tropical
Evenemang
Fakta om Spanien
Fastigheter
Fastigheter på Kanarieöarna
Festivaler
Flygtider
Företag i Spanien
Golf
Hem & livsstil
Historia
Hotell & logi
Husvagn / Husbil
Hyra bil Spanien
Hyra lägenhet
Hälsa & skönhet
Hästsport
Jul i Spanien
Kan du spela på online casino om du bor i Spanien? Självklart!
Kanarieöarna
Katalonien
Kontakt
Kultur
Köpa hus lägenhet bostad i Spanien
Leva i Spanien
Lär dig spanska
Madrid
Mallorca Menorca Ibiza
Mat, vin & cigarr
Nyhetsarkiv
Nöje & Fritid
Om cookies
Om oss
Portotabell
Påsk i Spanien
Reportage
Resor i Spanien
Sekretesspolicy
Spanien – en resa för spelglada
Sport & spel
Svenska Kyrkan i Spanien - Svenska Kyrkan Utomlands
Thailand
TV/Film/Internet
Utbildning
Valencia
Valutakurser
Vintersport
Väder i Spanien - Vädret i Spanien
Allt om Spanien med SpanienkustenLa Liga

 

I april 1929 föreslog José María Acha, en regissör vid Arenas Club de Getxo, först idén om en nationell fotbollsliga i Spanien. Efter mycket debatt om ligans storlek och vem skulle delta bestämde Real Federación Española de Fútbol slutligen de tio lag som skulle deltaga i den första Primera División 1929.

 

Real Madrid, Barcelona, Athletic Bilbao, Real Sociedad, Arenas Club de Getxo och Real Unión var alla utvalda som tidigare vinnare av Copa del Rey. Atlético Madrid, Espanyol och Europa kvalificerade sig som Copa del Rey lag och Racing de Santander kvalificerade genom en tävling. Endast tre av de grundande klubbarna, Real Madrid  Barcelona och Athletic Bilbao, har aldrig uteblivit från Primera División.

 

 

 

1930-talet - Athletic Bilbao

Även om Barcelona vann den allra första ligan 1929 och Real Madrid vann sina första titlar 1932 och 1933, var det Athletic Bilbao som dominerade de första åren La Liga spelades, de segrade Primera División 1930, 1931, 1934 och 1936. År 1935 vann Real Betis, då känd som Betis Balompié, sin enda titel. Primera División och La Liga avbröts under det spanska inbördeskriget.

 

1940-talet - Atletico De Madrid, Valencia och Barcelona

När Primera División återupptogs efter det spanska inbördeskriget var det Atlético Aviación (numera Atlético Madrid), Valencia och FC Barcelona som framträdde som de starkaste klubbarna.

 

Det spanska fotbollstipset Quiniela startar

Den första dagen man officiellt kunde spela på tips i Sanien var den 22 september 1946, och i stället för 15 matcher som Quiniela består av idag var det bara sju. La Quiniela blev snabbt mycket populärt, eftersom detta spelsystem redan användes av privata föreningar.

 

Totalt satsades 77 060 pesetas den dagen på 38 530 tipskuponger. I början hade varje satsning en kostnad på 2 pesetas, och på den första speldagen var priserna 9 603 pesetas (57,75 euro), fördelat mellan två vinnare av första kategorin, 7.202 pesetas för en enda vinnare av andra kategorin, 4 801 pesetas för vinnaren av den tredje kategorin och 59 pesetas för 58 acertantes i den fjärde kategorin.

 

Den första satsningen var komplex, eftersom spelarna inte bara var tvungna att förutsäga vinnaren, de fick också förutsäga antalet mål för varje lag. Med ett poängsystem upprättades vinnarna av de olika kategorierna.

 

Under säsongen 1948 det infördes 1X2 systemet, som gissar endast om hemmalaget vinner (1), vinner besökare (2) eller om matchen blir oavgjord (X). Om du har lust att betta på sport kan du söka bäst odds på nätet.

 

1950- Barcelona och Real Madrid dominerar La Liga

Argentinska Alfredo Di Stéfano dominerade i Real Madrid på 1950-talet medan László Kubala som spelade i Barcelona gjorde 194 mål i 256 matcher. År 1952 gjorde FC Barcelona historia ännu en gång genom att vinna fem troféer på ett år.

 

Real Madrids guldår

Mellan 1961 och 1980 dominerade Real Madrid Primera División och kronades mästare hela 14 gånger,

 

1980-talet:

Vinnarsekvensen i Madrid slutade mer markant 1981 när Real Sociedad vann sin första titel. De behöll den 1982 och sedan segrade baskiska Atletico de Bilbao 1983 och 1984. Terry Venables ledde Barcelona till en ensam titel 1985 innan Real Madrid tog sig upp till topp igen och vann igen med åter en fem i rad-sekvens (1986-1990) med ett lag guidat av Leo Beenhakker som också räknade med Hugo Sánchez och den legendariska La Quinta del Buitre - Emilio Butragueño, Manolo Sanchís, Martín Vázquez, Míchel och Miguel Pardeza.

 

1990-talet Barcelonas Dream Team

Johan Cruyff återvände till Barcelona som tränare 1988 och skapade lagets legendariska Dream Team. Cruyff introducerade spelare som Pep Guardiola, José Mari Bakero, Txiki Begiristain, Ion Andoni Goikoetxea, Ronald Koeman, Michael Laudrup, Romário och Hristo Stoichkov. Laget vann Primera División fyra gånger mellan 1991 och 1994 och de vann också Europa kuppen 1992.

 

2000-talet

När Primera División gick in i ett nytt århundrade befann sig Real Madrid och Barcelona inför nya utmanare. Mellan 1993 och 2004 slutade Deportivo La Coruña i topp tre på tio tillfällen, och de utmanades av en återkommande Valencia

 

De senaste åren har Barcelona dominerat med 5 titlar på 8 år. Atlético Madrid vann titeln 2013-14, deras första seger på 18 år och den första gången på tio år som inte Real Madrid eller Barcelona segrade.

  

 

© Spanienkusten.com Senast uppdaterad: 2019-03-08